Iako svi oglasi na našem sajtu prođu kontrolu administratora ponekad je nemoguće identifikovati oglašivača koji ima nečasne namere. Naime, zahtev policije najčešće dolazi na osnovu tužbe nekog kupca prema NN licu koje je naš sajt iskoristilo ili pokušalo da iskoristi za prevaru. To NN lice postavilo je oglas koji izgleda sasvim regularno sa odgovarajućom cenom. Međutim, nakon što on bude odobren od strane administratora prevarant spusti cenu i najčešće naglasi da je reč o hitnoj prodaji. Cena je tada nerealno niska za tip vozila koje se navodno oglašava a sve to pravda se potrebom da se auto brzo proda jer prodavac mora hitno da putuje u inostranstvo. Neretko se dešava da se i sam predstavlja u oglasu kao stranac, ili se navede da je reč o automobilu koji je koristio neki ambasador koji sada mora hitno kući, strano lice na privremenom radu u Srbiji i slično.

Još jedan način na koji se prevaranti predstavljaju kupcu jeste oglas vozila sa stranim tablicama koji se prodaje u Srbiji. I njemu je cena veoma niska a prodavac nudi da dotera vozilo kupcu „na noge” jer bi samog kupca tako nešto mnogo koštalo. Naime, kupac bi morao da ga doveze na prikolici jer upravljanje vozilom sa stranim tablicama nije dozvoljeno. Ako i pokuša, rizikuje da bude kažnjen od strane saobraćajne policije. Prikolica je naravno skupa opcija pa je zbog toga „prodavac” spreman da izađe u susret tj. da dotera vozilo ali da mu se uplati novac za troškove. Ponekad je reč o svega 50 evra jer računaju da prevareni kupac neće podići opštu uzbunu zbog tih para. Prevarant ovde računa na masovnost prevarenih. To mu donosi profit.

Kupac koji ne posumnja u navedene modele prevare često pomisli da za vrlo male pare može doći do dobrog vozila i to je momenat kada upada u zamku. Kontaktira „prodavca”, mejlom ili telefonski, koji kaže da mu može dovesti automobil na adresu koju kupac želi pod uslovom da mu uplati kaparu od najčešće nekoliko stotina evra. Na taj način „prodavac” će navodno pokriti troškove svog dolaska ili se osigurati u slučaju da ne budete na adresi koju ste naveli.

Reč je naravno o klasičnoj prevari jer onog momenta kada budete uplatili novac izgubićete svaki kontakt sa prevarantom a svoj novac teško ćete povratiti. Kada kupci shvate da su prevareni jedino što im ostaje jeste da se obrate policiji. Uz odgovarajuće sudske naloge i poštovanje svih zakonskih procedura, naš sajt pomaže policiji da pronađe prevarante ali niko, nažalost, sa sigurnošću ne može reći da ćete oni biti uhvaćeni a vaš novac vraćen.

Kako vam se ovo ne bi dogodilo važno je da poštujete nekoliko pravila:

  • Obratite pažnju na sadržaj oglasa i koliko je detaljno napisan, odnosno, da li sadrži u sebi neubedljive razloge za hitnu prodaju koje smo naveli gore u tekstu
  • Ukoliko vam se cena učini nerealno mala, proverite kako se kreće cena istih takvih modela (godište, kubikaža i slično) na našem sajtu. Ukoliko i tada bude ubedljivo odnosno nerealno jeftiniji (osim ako nije naglašeno da je u kvaru ili havarisan) počnite već da sumnjate da tu nisu čista posla
  • Ukoliko ste ipak odlučili da kontaktirate oglašivača momenat kada se morate zaustaviti jeste kada vam zatraži da uplatite kaparu kako bi vam dovezao vozilo. U najvećem broju slučajeva reč je o prevari
  • Ako razgovarate putem telefona verovatno će to biti jedna od najljubaznijih osoba sa kojom ste razgovarali. To je zbog toga što su dobro uvežbali svoj „posao”. Bez obzira na to nemojte davati kaparu već insistirajte da se vidite sa njim i pogledate vozilo (ako još nemate nameru da odustanete)
  • Ukoliko je komunikacija sa prodavcem moguća samo putem mejla odustanite momentalno ako je on napisan na lošem srpskom jeziku i ako se od vas traži kapara

Najvažnije je zapravo da pre davanja bilo kakve kapare ili kupovine lično vidite prodavca i vozilo koje vas zanima. Na taj način možete pogledati dokumentaciju i isprobati vozilo. To će zaustaviti prevarante koji se oslanjaju na anonimnost koju omogućava internet. Bilo kakav drugačiji način trgovine podložan je prevari.

Kao što smo rekli na početku, naš sajt proverava sve oglase i uklanja one sumnjive, ali ukoliko nam neki promakne a i vama se čini da može biti reč o prevari (sumnjate u njegovu istinitost), preporučujemo vam da iskoristite opciju našeg sajta pod nazivom „prijavi oglas” koja se nalazi pored svakog oglasa. Na taj način skrenućete nam pažnju na sumnjivog oglašivača a mi ćemo se upustiti u kontrolu.

Ispod možete pogledati primer jednog pokušaja prevare. Poslao nam je posetilac sajta koji je, na sreću, dobro procenio da ovde nisu čista posla:


Prevarant

Hvala vam na e-mail , a ja želim da se izvinim zbog mog kašnjenja u odgovoru . Ja ću pokušati da jasno odgovorim na sva vaša pitanja . Auto je u veoma dobrom stanju , nikada nije učestvovao u nesrećama , ima 2 originalne ključeve , a ona je registrovana u Srbiji . Ukupna cena automobila iznosi 3.900 evra . Ako ste zainteresovani , odgovori , a ja ću vam dati više detalja .

hvala

Posetilac sajta

Zainteresovan sam, pa bih voleo da mi posaljete ili broj telefona da se dogovorimo kad i gde auto da pogledam, ili mi prosledite sto vise podataka o vozilu preko e-mail.

Prevarant

Automobil je uvezen iz Nemačke u 2010 . U ovom trenutku ,auto je registrovan u Srbiji .

Nažalost , ja nisam u Srbiji, u ovom trenutku , a ja imam auto ovde sa mnom u Glazgovu , Škotska ( to je – moja zemlja porekla ) . Kupio sam auto iz Srbije , dok sam tamo radio godinu dana kao programer u Ambasadi Velike Britanije u Belgrad .

Prodajem auto na ovoj ceni , jer:

– Ne mogu da koristim tu auto , jer je veoma teško da se vozi automobil ( ima volan na levoj strani )
– Porez na registraciju je suviše visoka ( jer je auto registrovan u Srbiji , a to je izvan Evropske unije ) .
– Treba mi novac , jer moram da otplati kredit za moju kuću .

Vaš ukupni trošak jecena automobila . Uradio sam opsežno istraživanje na internetu i našao sam renomirana brodar koji će se pobrinuti za nas . Naziv preduzeća je “Global Freight Solutions ” www.gfs-ltd.net i oni su 100 % autentični ( njihov rad je poznat u Evropi ) . Auto je trenutno u garaži njihove spremna za isporuku na vašu adresu . Ja ću podržati naknade isporuke na vašu adresu, aukupan trošak jecena automobila . Ja ću objasniti kakoposao funkcioniše toliko dobro koliko mogu:

1 ) Prvo morate da se registrujete na sajtu ( to je besplatno i traje samo 2 minuta )

2 ) preduzeće će me kontaktirati i ja ću ASL moje odobrenje , da započne transakciju sa vama . Kompanija organizuje sve dokumente i oni će vas kontaktirati sa instrukcijama za plaćanje , se detalji ugovora i sporazuma .

Moraćete da uložite novac na bankovni račun kompanije ( 30 % od vrednosti automobila ) da se omogući početak transakcije . Isporuka automobila neće početi bez depozita . Možete kupiti automobil na Vašu adresu u roku od 3-5 dana , u zavisnosti od saobraćaja . Takođe ćete dobiti sva dokumentaauto i 2 originalne ključeve , zapečaćen u polju , koji će obezbediti pečat sa svojim imenom i adresom na njemu . kutije će biti otvoren nakon porođaja , u vašem prisustvu .

3 ) Kada je isplata 30% je postignut , dobićete auto za inspekciju . Imate 10 dana da pregledaju i testiraju automobil .

– Ako se slažete da kupite automobil moraćete da platite razliku u 70 % od vrednosti automobila , i zastupnik kompanije da registruje vozilo na vaš račun .

– Ako vam se ne dopada mašinu , a vi ga odbijete , iz bilo kog razloga ,kompanija će nadoknaditi prvi avans od 30% za 24 sati, a potom će kompanija pokupi auto sa adresu i preusmeri ga na drugi potencijalni kupac .

Ako se odlučite da pokrenete transakciju , da se registruju na sajtu www.gfs-ltd.net

Tako jedogovor prolazi kroz , koristeći politiku kompanije . Sve što sam gore rekao , će biti naveden u ugovoru sporazum da ćete dobiti od kompanije , ako se slažete da počnete operaciju . Objasnio sam sve do detalja , sve što treba da uradite je da se registrujete na sajtu , akompanija će učiniti .

Ja čekaju svoj odgovor .


 

izvor: tim sajta Polovni automobili