Mnogi vozači često zaboravljaju na antifriz u svom automobilu, što zimi može dovesti do velikih poteškoća. kao što verovatno i znate, antifriz ima osnovnu funkciju da spreči tečnost da se zamrzne tokom hladnih zimskih dana. Međutim, on takođe služi i za rashlađivanje motora, tako da ova tečnost ima duplu funkciju.

Trajanje antifriza je obično ograničeno na 3 godine, pa je važno da proverite u kakvom je stanju antifriz u vašem vozilu, pogotovo ako je reč o polovnom vozilu koje ste tek kupitli. Postoje 4 načina pomoću kojih ovo možete proveriti:

  1. Vizuelni test

Sama boja antifriza vam može reći da li je on dobar ili ne. Ako su u pitanju svetle boje zelene ili narandžaste, onda je vaš antifriz verovatno dobar, ali ako se radi o mutnoj tečnosti tamnije boje, onda je to znak da je vaš antifriz u lošem stanju i da vam treba zamena.

Kako da testirate antifriz u vašem vozilu
  1. Hidrometar

U svakoj prodavnici auto delova možete kupiti hidrometar koji će vam pokazati u kakvom stanju je vaš antifriz. Ova naprava će pokazati do koje temperature će vas vaša rashladna tečnost štititi.

Kako da testirate antifriz u vašem vozilu
  1. Voltmetar

Voltmetar vam takođe može pokazati u kakvom je stanju tečnost u vašem automobilu. Namestite struju na voltmetru na 20 V i jednu elektrodu ubacite u antifriz, a drugu tavite na negativan pol akumulatora. Voltmetar treba da očitava vrednost manju od 0,30V. Ako vam piše da je ta vrednost veća, onda znači da je broj elektrolita povećan u antifrizu i da je on za zamenu.

Kako da testirate antifriz u vašem vozilu
  1. Test PH vrednosti

Ovi testovi su takođe mnogo dobri i tačno će vam pokazati u kakvom je stanju vaš antifriz. Samo umočite tester u antifriz, a zatim na skali pročitajte o čemu je reč.

Kako da testirate antifriz u vašem vozilu

Ako vaš antifriz nije dobar, onda posetite automehaničara koji će vam ga zameniti i koji će sipati dobru i kvalitetnu rashladnu tečnost kako biste se izborili sa zimom koja dolazi.

izvor: autoexclusive.rs